Waarom egaliseren belangrijk is voor een mooie vloer

egaliserennl-logo

Een mooie vloer is een belangrijk onderdeel van ieder interieur. Maar wist je dat de kwaliteit van de ondergrond minstens zo belangrijk is als de bovenlaag? Een vloer egaliseren is dan ook vaak nodig om ervoor te zorgen dat de bovenste laag er mooi en strak uitziet. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het egaliseren van vloeren.

Wat houdt het nou precies in?

Egaliseren is het vlak en egaal maken van een ondergrond, zodat de bovenlaag er mooi en strak overheen gelegd kan worden. Het is een proces waarbij een egalisatiemiddel wordt aangebracht op de ondergrond. Dit middel wordt vervolgens uitgesmeerd en verdeeld, zodat het oppervlak volledig vlak is. Egaliseren is nodig wanneer de ondergrond oneffenheden, bulten, of kuilen heeft. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een betonnen vloer, maar ook bij een houten vloer of tegelvloer.

Waarom is egaliseren belangrijk?

Het egaliseren van een vloer is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de bovenlaag mooi en strak komt te liggen. Wanneer er oneffenheden in de ondergrond zitten, kan dit ervoor zorgen dat de bovenlaag niet mooi aansluit en dat er kieren ontstaan. Dit kan zorgen voor lelijke plekken op de vloer en zelfs voor gevaarlijke situaties. Daarnaast kan een oneffen ondergrond ervoor zorgen dat de vloer sneller slijt, omdat bepaalde delen van de vloer meer belast worden dan andere delen.

Hoe gaat het egaliseren in zijn werk?

Het egaliseren van een vloer is een secuur werkje dat het best overgelaten kan worden aan een professional. De vakman begint met het schoonmaken van de vloer en het verwijderen van eventuele oude vloerbedekking. Vervolgens wordt er een egalisatiemiddel aangebracht op de ondergrond. Dit middel wordt met een speciale egalisatie spaan uitgesmeerd en verdeeld, totdat het oppervlak volledig vlak is. Afhankelijk van de dikte van de laag moet het middel enkele uren tot een dag uitharden voordat de bovenlaag opgelegd kan worden.